Rattfulla får lägre straff.

Nyktra förare som skadar en annan människa i trafiken får oftare längre fängelsestraff än en som är rattfull, visar ny forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut. Studien omfattar nära 2000 domar 1990-2005. (TT)

Forskarna har tittat på tingsrättsdomar mellan 1990 och 2005 som rör vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. De som gjort studien vet inte varför rattfulla får lägre straff.
– Men det kan vara så att har man kört bil full och hamnar i elände så skaffar man sig en bättre advokat, säger forskaren Mohammad-Reza Yahya till Östgöta Correspondenten.Rattfulla förare döms betydligt oftare till fängelse än nyktra, men när det gälla de grova brotten får de nyktra förarna oftare längre fängelsestraff. Forskningen visar samtidigt att fler nyktra än onyktra förare döms till fängelse om de visar grov oaktsamhet och kör ihjäl någon.
Att köra ihjäl en människa när man är nykter och samtidigt visa ”grov oaktsamhet” ger, enligt studien, fängelse i ett år och tre månader. Samma brott för en grovt rattfull person ger cirka en månad kortare straff.
– Man förväntar sig att en onykter förare ska straffas hårdare. Jag tycker att de som har ansvaret bör tänka till en gång till, säger Mohammad-Reza Yahya.
De dömda är mellan 18 och 64 år. 1 995 domar hittades i studien. Av dem som dömdes för att ha dödat eller skadat någon i trafiken var var femte berusad.Det finns de som under en längre tid haft känslan av att onykterhet setts som en förmildrande omständighet vid grova trafikbrott.
– Den här sammanställningen stärker den tesen, säger Tom Bjerver, vd vid Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF).
Han tycker att det är en farlig inställning hos domstolarna om man ser onykterhet som en förmildrande omständighet.
– Har man begått brottet så har man. Det är utifrån det domstolarna måste döma om folk inte ska tappa tilltron till rättsväsendet.
Ska det finnas någon skillnad i påföljd mellan nyktra och onyktra förare så borde den vara till de onyktras nackdel.
– Det är faktiskt ett medvetet val att man tar bilnyckeln, låser upp och sätter sig i bilen för att åka iväg. Då är det inte bara dråp man begår om man kör ihjäl någon, man har också gjort sig skyldig till rattonykterhet.För att få ett definitivt svar på om onykterhet ses som en förmildrande omständighet tror Tom Bjerver att man måste lusläsa de 1 995 domar som studien bygger på.
– Svaret kan finnas mellan raderna. Jag tror inte att domare och nämndemän har riktig koll på det här. De är nog inte medvetna om vad de gör, vilket känns lite ruggigt.
Bättre utbildade domare och nämndemän tror han är det enda som kan råda bot på problemet.

Publicerad idag kl 12:37 av: TT

Källa: Norra Västerbotten 2011-11-12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s